В Брегово към читалище Развитие функционира Клуб „Бреговяни“. В него основно се набляга на местния фолклор, на местните традиции и автентични хора, доколкото е възможно да бъдат издирени и записани от по-възрастните хора. Основната цел на клуба е съхраняване на фолклора на този регион, обясни ръководителят на състава Димитър Карчев. Разбира се, правят се и разработки на хора, създават се танци и сценични обработки, но главното си остава съхраняване на фолклора на Брегово, подчерта той. 

Затова и пред публика, по фестивала, задължително от клуба представят именно автентичния фолклор. В момента това се цени и това се търси, а и хореографи и композитори обръщат все по-голямо внимание на автентичния фолклор от този регион, обясни Димитър Карчев. 

„Намерили сме две-три по-интересни хора – под интересни имам предвид по-раздвижени, както и такива, които се играят предимно на неделните хора, които през лятото всяка година правят на площада в Брегово. Предимно на тези народни хора залагаме – за мен именно те са автентични, защото са се играли и продължават да се играят, хората ги знаят, Като пример мога да дам Влашка ръченица, Гунойо, Шира – в нейните разновидности, Атроскут – също много интересно хоро, което е от село Връв и него играем на сцени на фестивали. Разбира се, облечени изцяло в автентични носии – празнична носия влашка, кадифена“, разказа Димитър Карчев. 

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“, договор № LI-2022-167 15/08/2022, изпълняван от Народно читалище „Ахинора – 2003“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество’22 / програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *