А след скандала и обвиненията в контролиран вот в местния парламент във Видин, съветниците не проведоха първо заседание днес. Причината – областния управител върна решението за ново разглеждане. Това допълнително нажежи политическите страсти в Общината и властта тази сутрин обвини Иво Атанасов, че пречи за развитието на града. Междувременно и общински съветници внесоха жалби в Административния съд заради това, че правомощията им са прекратени с решение на Общинската избирателна комисия. Калин Иванов работи по темата…

За първи път след скандалите около избора за председател на местния парламент във Видин, новия шеф коментира ситуацията. Според него заповедта на Областния управител е нищожна, но щял да се съобрази с нея. 

Светослав Славчев, председател на ОБС – Видин

„Следва да бъде проведена нова процедура за председател на Общински съвет по процедурата, която е регламентирана в ЗМСМА. В жалбата, която съм внесал има едно особено искане за спиране на изпълнението на тази заповед до произнасянето на съда. Какви ще бъдат съдебните актове не мога да коментирам и мисля, че не е редно“.  

От административния съд във Видин по – рано съобщиха, че вече е образувано дело по жалбата на Светослав Славчев и предстои да бъде насрочено заседание. В същото време победителите на тези избори от СДС бяха лаконични по един от аргументите на Областния управител. А именно, протокола от скандалното заседание преди седмица, в който един от членовете на изборната комисия е подписал протокола с особенно мнение, а другия просто си тръгнал. 

Репортер: Въпросният протокол, от колко души е подписан, как е подписан? Къде е подписан въпросния протокол от третия член на изборната комисия?

Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин 

„Нека съда да се произнесе“. 

Генади Велков, СДС 

„Протоколът е подписан от трима членове и не виждам какъв в проблема. Няма значение къде е подписан“. 

И така сега на ход е съдът. Той трябва да реши дали и кога ще има нов избор за председател. Междувременно съветника Лозина Николова от ПП – ДБ, успори отстраняването си от местния парламент във Видин, което стана с решение на ОИК. Мотивите бяха, че Николова вече е зам. кмет на Белоградчик и има конфликт на интереси. Заседанието на съда по този казус е на шести декември от 9:30 часа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *