Честването на един от най-големите християнски празници започна със света Божествена литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. На нея присъстваха заместник-кметовете на Община Видин Мартин Дончев и Борислава Борисова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, народният представител Любен Иванов, секретарят на НЧ „Цвят-1870“ Любомир Илиев.  

Стотици видинчани и гости на града бяха дошли да запалят свещ, да се помолят за здраве и вземат осветени върбови клонки. Момичета и момчета от читалище „Цвят“, облечени в народни носии, също бяха на празничната служба. Културният институт днес отбелязва 154-та си годишнина, както и имения си ден. Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил отправи към всички присъстващи благопожелания за здраве, мир и благоденствие. 

След Светата литургия по традиция от храма потегли литийно шествие, начело с Градския духов оркестър, и се отправи към откритата сцена при Художествената галерия „Никола Петров“ за тържественото отбелязване на празника. Приветствия по случай Цветница поднесоха Видинския митрополит Даниил и заместник-кметът Борислава Борисова. „Днес ни събира един от най-хубавите християнски празници. Използвам този повод, за да поднеса поздрави от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, от цялото общинско ръководство и от свое име, по случай рождения и имен ден на нашето читалище „Цвят“ с пожелание то да пребъде. Бих искала да изкажа своята благодарност на ръководството на читалището за всеотдайната работа, на самодейците и ръководителите на школите – за ентусиазма и вдъхновението, с които предават народното творчество. Убедена съм, че и занапред културният институт ще продължи да бъде огнище на българщината, ще съхранява богатото ни фолклорно наследство и учи децата ни на родолюбие“ – каза заместник-кметът. Борислава Борисова връчи на Любомир Илиев поздравителен адрес от името на кмета д-р Цветан Ценков.

Тържеството продължи с изпълнения на съставите и ансамблите към читалище „Цвят“. Специални гости на празника бяха възпитаниците на школа „Синтез“ с ръководител Катя Ангелова – дългогодишен преподавател по балет във видинското читалище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *