„Много се надявам да събудим Северозападна България за живот. Това е и целта на днешната ни среща – да си поговорим за плановете на кметовете на общините, от каква подкрепа се нуждаят, какъв мост им трябва към бизнеса и строителните фирми. Обезлюдяването на региона е проблем, който изисква ясна визия за неговото решаване, защото за инвеститорите, освен липсата на инфраструктура, има и дефицит на работна ръка”. Това заяви заместник-председателят на НС и член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Росица Кирова, която беше специален гост на форум в Белоградчик. Там среща си дадоха ръководствата на общините от Северозападна България с ОП на Камарата на строителите в България, които дебатираха на тема „Инвестиционни перспективи и предизвикателства пред общините в Северозападна България за периода 2024-2027 г.”.

По думите на г-жа Кирова, наред с жизненоважното изграждане на модерна инфраструктура и ускоряване строителството на пътя Видин-Ботевград, трябва и обществен договор – какво избираме да направим и защо го правим. 

„Трябва да се работи така, че благоустроявайки населеното място да го направим привлекателно за инвестиции. Регионът ще продължава да обезлюдява, ако не успеем да си запазим хората. Не трябва да изхвърляме пари на вятъра, трябва да планираме внимателно инвестициите си и да съсредоточим всички проекти в изпълнение на една обща цел”, поясни заместник-председателят на НС.

Пред участниците във форума Росица Кирова беше категорична, че Видинска област трябва да използва ресурсите, които има – Белоградчишките скали, пещерата „Магура”, крепостта „Баба Вида”, река Дунав и множеството природни, културни и исторически обекти, с които районът може да се превърне в привлекателен туристически център. „Да съберем в един поток усилията, средствата, мисълта, уменията си, за да можем сами да си помогнем. Крайно време е общините да разберат, че тяхната самостоятелност не е подарък, а възможност за развитие”, допълни още г-жа Кирова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *