Инициатива за поставянето на нов паметник за загиналите български войници в боевете край Кула по време на Втората световна война стартира по предложение на Михаил Миков. В деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, доброволци почистиха района около стария паметник, който бе обрасъл с храсталаци и едва се забелязваше.

„Искаме да поправим тази несправедливост и паметта за тяхната саможертва да бъде запазена подобаващо. През септември тази година се навършват 80 години от боевете при Кула, когато те са убити. Този паметник трябва да бъде подновен и заедно с „Катюшата“ да бъдат историческата памет за младите, че в Европа не бива никога да има война“, каза Миков. 

Намерението на инициативния комитет е новият паметник да бъде поставен до 12 септември – датата, на която през 1944 г. загиват българските артилеристи и да бъдат извадени от забравата историята и всички български жертви по време на Кулската отбрана. Тогава хитлеристките военни части навлизат на българска територия през Връшка чука и в следващите дни се водят ожесточени бойни действия с българските войски, партизани и доброволци от Кула и околните села. Германците обаче успяват да влязат в града и се придвижват към Видин, достигайки до с. Войница. Българската военни подразделения, партизани  и доброволци, към които се включват и около 200 души от Видин, успяват да ги изтласкат. На 15 септември хитлеристите отстъпват до Връшка чука, където заемат позиция и продължават атаките си. С пристигането на първите подразделения на Трети украински фронт и бойните машини „Катюша“, частите на 7-ма СС доброволческа планинска дивизия „Принц Ойген” са окончателно прогонени от българска територия в началото на октомври. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *