За момента има само четири сигнала за нарушаване на изборното законодателство и на политическите права на гражданите. Два от тях са свързани с евентуално купуване на гласове, а останалите – за други нарушения, свързани с изборния процес.

Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в началото на Национално съвещание за предстоящите избори на 9 юни. То се провежда в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“. Съставени са шест предупредителни закона от Закона за Министерство на вътрешните работи (МВР). Няма образувани досъдебни производства, каза още министърът. 

Водещ принцип в работата на МВР е утвърждаването на върховенството на закона и взаимодействието с гражданското общество. Наша отговорност е гарантирането на сигурността и опазването на обществения ред, за спокойното протичане на изборите за Народно събрание и членове на Европейския парламент, коментира Стоянов, предаде БТА. Важно е да създадем оптимална организация за изпълнението на основните задачи, които ни предстоят в периода на подготовката и произвеждането на изборите, добави той. 

По думите на Стоянов още през април е започнала подготовката в МВР за изборите, като е създаден оперативен щаб с ръководител и.д. главен секретар на министерството. Има и създадена организация за „осъществяване на ефективно обобщаване и обмен на информация, който ще се извършва онлайн в рамките на географската информационна система „Изборни процеси“. Интерактивната карта е нещо ново, което въведохме за първи път миналата  година на местните избори, поясни министърът. Тя ни дава възможност във всеки един момент, в реално време, да проследяваме къде, какви и колко сигнали има, съответно да взимаме необходимите управленски решения за пренасочване на сили и по този начин да избегнем ситуации, при които евентуално може да има купуване на гласове, добави той. Създаденото национално междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е с основна задача да осъществява цялостната координация и взаимодействие между институциите, подчерта министърът. Той увери, че МВР ще покаже, че е деполитизирана система и „всякакви опити за внушения в друга посока ще покажат своята несъстоятелност“. По думите му като „наше“ МВР може да бъде наречено само от българските граждани, а не от политици.

Оптимизираме наблюдението и контрола над „лица, представляващи интерес и лица, за които имаме информация, че са участвали в купуването и продаването на гласове на предходни избори“, заяви заместник-главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Обръщаме специално внимание на сигнали и на постъпваща оперативна информация за управители, собственици на търговски дружества или други работодатели, които агитират или принуждават свои служители да гласуват не по свое убеждение, поясни още той във връзка с т.нар. корпоративен вот.

Според Елена Каракашева, заместник на и.д. главен прокурор, работещите във Върховна прокуратура са добили експертиза и са създали необходимата организация за противодействие на „всякакви прояви, които биха опорочили по някакъв начин политическите права на гражданите, както и вота, който те ще депозират“. Тя увери, че ще бъдат използвани всички законови механизми, за да се реагира на всяка незаконосъобразна проява.

За предприети мерки във връзка с изборите увери и председателят на ДАНС Пламен Тончев. В агенцията също е създаден оперативен щаб, предвидени са и допълнителни средства за командировки на служители, сформирани са и дежурни екипи за 8 и 9 юни, изброи той. Засилена е оперативно-издирвателната дейност за придобиване на актуална информация за престъпления срещу политическите права на гражданите, информира Тончев. По думите му е увеличена и дейността по контраразузнаването с цел ненамеса и опит за влияние на „чужди служби или субекти“. Той обясни, че ще има и временен пост за получаване на изборните резултати от секциите извън страната. Относно машините за гласуване Тончев каза, че е създадена необходимата организация за проверка на надлежността на специализираните машини за гласуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *