Автентични обичаи от Видинския край ще бъдат представени на сцената в салона на НЧ „Земеделец“ в село Ново село. Събитието се организира в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“. Той се изпълнява от Народно читалище „Ахинора – 2003“ по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ’22 на Национален фонд „Култура“. 

Присъстващите на събитието ще бъдат запознати с дейностите и целите на проекта, както и с Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ’22. След това на сцената самодейци ще представят ритуала Коледуване по влашки, както и ритуала Наричане на пръстени, който се практикува в района на Златорожието. Ще бъдат показани и видеа, предствящи други два ритуала – Кумичене (от село Макреш) и Ансуръцът (от село Гъмзово, община Брегово). 

Събитието ще се проведе на 28.11.2023г. от 18:00 ч.

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“, договор № LI-2022-167 15/08/2022, изпълняван от Народно читалище „Ахинора – 2003“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество’22 / програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *