Днес, 24 май, честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът ще бъде отбелязан тържествено в целия български Северозапад.

 Във Видин ще се провeжда празнично шествие и награждаване на изявени деятели на културата,

От 11:00 часа ще бъдат наградени изявени деятели на в областта на образованието, културата и изкуството. След тържеството ще се състои празничен концерт на Народно читалище „Светъл ден“ с художествен ръководител Йоана Ванкова. При неблагоприятни метеорологични условия тържеството ще се проведе в Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“.

Празничното шествие започна в 10:45 часа. В него се очаква да се включат ученици, учители, дейци на културата и граждани. 

Празнично шествие на деца и ученици ще има в Монтана днес за 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На откритата сцена на площад „Жеравица“ ще има концерт.

Шествието тръгна в 9.30 ч.от храм „Св. св. Кирил и Методий“ в посока централния площад „Жеравица“. Мажоретките от Младежкия дом и Духовият оркестър „Дико Илиев“ ще поведат десетките малчугани от детските градини и ученици. Заедно с официалните лица по булевард „Трети март“ ще преминат дейци на образованието и културата, отличени за приноса си с Почетната значка или Почетния знак на община Монтана.

Тържественият концерт на пл. „Жеравица“ започна в 10 ч. с химна на Кирил и Методий в изпълнение на духовия оркестър към Народно читалище „Разум 1883″. В програмата му ще вземат участие млади изпълнители от Монтана, поели по пътя на професионалното музикално, танцово и театрално изкуство. След концерта на прием на кмета Златко Живков по повод празника ще бъдат връчени пет почетни значки на община Монтана.

С традиционно празнично шествие на детски градини, училища, пенсионерски клубове, служители на общинската администрация и граждани ще бъде отбелязан 24 май в Козлодуй. Шествието ще тръгна в 10:00 ч. от Средно училище „Христо Ботев“ и ще премине през централната улица на града до читалище „Христо Ботев”, където ще бъде поднесено приветствие към образователните и културни институции и ще се състои церемония по награждаване на изявени учители юбиляри, ученици и културни деятели. 

На сцената на площад „България” в Мездра от 9:30 часа започна по традиция Празничен концерт по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, след което е награждаването от Община Мездра  на изявени ученици, групи и състави, получили престижни награди на фестивали и конкурси. В концерта ще вземат участие деца от детските градини в града и изявените групи и състави от ЦПЛР, училищата и градското читалище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *