Празнично шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, започна от СУ „Цар Симеон Велики“ и продължи до откритата сцена на Художествената галерия „Никола Петров“, в Крайдунавския парк. 

Сред официалните лица бяха Борислава Борисова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика“ на Община Видин; Росица Кирова, изпълняващ длъжността председател на 49-то Народно събрание; Андрей Новаков, член на Европейския парламент; действащите народни представители Любен Иванов и Румен Гечев; Ани Арутюнян, областен управител на област Видин; Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил; Николай Николов, заместник-председател на Общински съвет-Видин; Величко Кирилов, председател на постоянната комисия по образование, наука и култура към Общински съвет-Видин; Мартин Дончев и Десислава Тодорова – заместник-кметове на Община Видин, Емилиян Енчев, секретар на Община Видин и Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието-Видин (РУО). 

Церемонията започна с химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, в изпълнение на Градския духов оркестър и стихове за празника от бъдещите първокласници Божидара Андрианова и Филип Кирилов от детска градина „Зорница“.

Тържествено слово произнесе заместник-кметът Борислава Борисова. „24 май е личен празник за всеки българин и спомен за научената първа буквичка, първата изписана дума, първата ни прочетена книга. Защото буквите и езикът ни са чудото на нашата история. Днес отдаваме почит към светите братя, към всички радетели за духовност, посветили своя живот и книжовна дейност през вековете за съхраняване на българската идентичност. Празник, на който изразяваме признателност към нашите учители и за пореден път отправяме благодарност, които със своята любов, енергия и плам ни водят и показват пътя на знанието. На този ден благодарим и на творците – художници, музиканти и певци, артисти, майстори на словото за духовните блага, с които ни даряват.“

Наградени бяха изтъкнати учители и деятели на културата и изкуството, с принос в развитието и утвърждаването на българското образование и култура. Отличието „Учител на годината“ в предучилищното образование получи Стилияна Йорданова – учител в ДГ „Арабела“; „Учител на годината“ в начален етап е Татяна Бързашка страши учител СУ „Цар Симеон Велики“. В прогимназиален етап „Учител на годината“ е отличена Пламенка Иванова – старши учител по английски език в ОУ „Иван Вазов“, а „Учител на годината“ в гимназиален етап – Таня Миланова, учител по френски език в ГПЧЕ „Йордан  Радичков“.

Наградата за специален принос в преподаването на български език и литература, за развитие на средното образование и като обществена личност бе удостоена Иванка Минева, старши учител по български  език и литература в Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим І”. „Учител на годината“ в гимназиален етап на професионалното образование получи Вермоленка Станева – учител по професионална подготовка в Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“. 

Специална почетна награда за висок професионализъм и активен принос за развитието и утвърждаването на филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ бе връчена на доцент Юлиян Ангелов, ръководител катедра „Техническа механика“ в Русенския университет.

Индивидуална награда в категория „Култура и изкуство“ бе присъдена на Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив“–Видин. Наградата за колектив в категорията „Деятел на културата и изкуството“ е за Регионален исторически музей-Видин.

С грамота и плакет за цялостен принос в развитието на музикалното изкуство бе отличен на Емилиян Цветков от Градски духов оркестър-Видин.

Началникът на РУО Веселка Асенова връчи грамоти от името на министъра на образованието и науката: Красимира Виденова – директор на ДГ „Русалка“; Кристина Андреева – старши учител ОУ „Любен Каравелов“ и Петър Петров – старши учител ГПЧЕ „Йордан Радичков“. 

Ежегодната индивидуална награда „Антим I Видински“ за 2024 г., включваща грамота, статуетка и парична награда бе присъдена на Светлозара Златанова, ученичка от ГПЧЕ „Йордан Радичков“.

За трета поредна година бяха отличени и наградени талантливи видински ученици: Преслав Панов от ОУ „Любен Каравелов“; Александър Спасов от ОУ „Иван Вазов“; Елизабет Мари Уотле от ГПЧЕ „Йордан Радичков“; Иван Стоянов от ОУ „Иван Вазов“; Николай Евгениев от Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“; Пенчо Пенчев от Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ и Ивана Богданова от СУ „Цар Симеон Велики“.

Тържеството по случай 24 май завърши с празничен концерт на Народно читалище „Светъл ден-2009“ с художествен ръководител Йоана Ванкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *